Forum: BIT BOAT Game Festival
Page:
12

1.0
Cześć!
Za niespełna miesiąc organizuję w Łodzi BIT BOAT - Festiwal Gier Dawnych i Niezależnych. Strona wydarzenia: https://bitboat.pl/
Jak nazwa wskazuje impreza będzie poświęcona zarówno growym klasykom (DSJ2!), jak i współczesnym tytułom niezależnym. Tam nie będzie komerchy i wielkich wydawców.
Udało się ściągnąć Jussiego Koskelę - będzie możliwość wzięcia udziału w spotkaniu z nim, a także pogadania czy też przybicia piątki. To szalenie przesympatyczny człowiek.
Dodatkowo w ramach wydarzenia robimy turniej DSJ2. Zapisy będą na miejscu. Kiedy dokładnie się odbędzie jeszcze damy znać, ale wstępnie planowana jest sobota 12 kwietnia.
Serdecznie zapraszam!
🇬🇧 Translate

0.0
@Wronek, ja niestety odpadam, ale fajna inicjatywa 👍
Jeśli potrzebujesz jakichś konsultacji co do turnieju, pytaj 🙂
Problemem jest np. to, że w grze na 1 raz może brać udział maks 16 osób -> więc w zawodach ponad 16 osób trzeba rozegrać kilka konkursów.
Wiatr w tej grze w każdym konkursie wchodzi jako pakiet, nazywamy to seedami.
Każdy seed określa prędkość początkową, ustawienie kierunku(oba dla pierwszego skoku) ale i zmienność wiatru i kilka innych parametrów.
Więc jeśli jakaś grupa trafi na seed mało zmienny, z wiatrem prosto w plecy o dużej wartości, to cała 16 ma przerąbane, bo mało zmienny wiatr na 99.9% nie obróci się pod narty(szczególnie że im większa moc wiatru, tym mniejsza tendencja do obracania).
Wiadomo że wiatr i w normalnych skokach potrafi sporo namieszać. Ale trochę to jednak bezsensowne po mojemu.
Można zastosować np. edytor stałego wiatru i każdy będzie miał identyczne warunki.
2 opcją jest windserching dla każdej grupy.
Lub po prostu pozostawienie wszystkiego losowi.
Warto też przed zawodami ustawić dobrze DPI myszki, bo zbyt duża wartość da niegrywalną nadsterowność, z kolei zbyt niska wartość uniemożliwi robienie gibbona + graczom będzie kończyć się biurko(nawet jakby było serio spore) w połowie lotu.
Udanej imprezy, pozdrawiam 🖖
🇬🇧 Translate

0.0
@Darek
Serdecznie dziękuję za rady i chęć pomocy! Chcę zrobić turniej możliwie profesjonalnie, więc rady od eksperta będą mile widziane.
Czy konfigurację dosboxa ze strony Mediamond uważasz za optymalną czy też można zrobić to lepiej?
cit">fullscreen=true
output=overlay
scaler=normal2x
core=dynamic
cycles=100000
cycleup=2000
cycledown=2000
Jakie DPI będzie najbardziej uniwersalne i grywalne?
Na wydarzeniu będzie twórca gry, więc ingerować w grę nie chcę. Jest niestety ryzyko masowych niekorzystnych wiatrów, ale Jussi tak tę grę napisał - w prawdziwych skokach też tak się przecież zdarza.
🇬🇧 Translate

0.0
@Wronek,
- co do wiatrów;
Można poświęcić chwilę na taki podstawowy wind serching.
W sensie start pucharu, jeśli wieje mocno w plecy to wyjście i start od nowa. W moment trafisz coś dobrego.
-co do dosbox:
(@Domin, ja nie pamiętam wszystkiego z PC więc jakbyś mógł się wypowiedzieć było by nice) ale wiem to:
1. Cykle trzeba ustawić tak by gra nie działała za szybko, ani za wolno, można to sprawdzić mierząc czas kiedy skoczek siedzi na belce. Od zapalenia zielonego światła, do momentu aż zmieni się na czerwone powinno minąć dokładnie 15 sekund. Więc tu trzeba by odpalić grę na sprzęcie na jakim będziecie skakać, zmierzyć ten czas(pewnie będzie krótszy) i zmniejszać liczbę cykli aż się trafi w okolice wspomnianych 15 sekund👍
(To cycle up i cycle down pomogą w konfiguracji, bodajże alt lub Control wciśnięty i wciskasz też f11 zmniejsza /f12 zwiększa o 2 k cykli bez wychodzenia z gry i klepania w dosbox ręcznie nowych parametrów. Jak uruchomisz grę, przejdź na niepełny ekran (alt+enter) to na pasku aplikacji powinno pisać aktualną wartość cykli, to jak już trafisz w to czego szukasz, po prostu przepisać z paska wartość do pola cycles=)👍
-dosbox daje opcję skorzystania z ciut bardziej zaawansowanych opcji renderingu niż pozwala na to gra, w ustawieniach scaler= można wpisać np. hq2x i jeśli dobrze pamiętam poprawi to znacznie wygładzanie krawędzi(w plikach konfiguracyjnych wymienione są wszystkie dostępne opcje konfiguracji tego parametru).
Tu polecam sobie odpalić z tym hq2x i stwierdzić samemu czy tak jest lepiej, czy może jednak lepsza grafika nie zabiera grze ciut z klimatu🤷♂️ jak zabierze wrócić na normal2x
-DPI:
Myszki kulkowe miały po 300/400 (przeważnie 300) więc 400 uważam za najbliżej oryginału. Wiele myszek laserowych ma ten parametr dużo większy, więc wiele osób narzeka dziś że "nie ma to jak kulkowa mychą"- a to brednie, laserowe muchy są duuuużo precyzyjniejsze. Najlepiej jakaś fajną gammingowe żeby była i ustawienie 400 wydaje się optimum, ewentualnie ciut podnieść do 600 i każdy powinien być zadowolony(najlepiej samemu stestować czy skoczek nie rusza się jak kłoda, czy może minimalny ruch myszką nie wywala go na maksa w dół/górę 👍
Jeśli pomogłem to się cieszę, Dominik pewnie się odezwie dziś jutro żeby skonsultować dokładniej ustawienia dosbox. Jak coś jeszcze nie wiesz/masz pytania - wał śmiało 🙂
Btw. Jakbyś mógł gdzieś przy konkursie wspomnieć/dodać info o DSJ2.PL było super. @Dawid, robi stronkę pro Bono tak żeby gracze dsj "mieli gdzie się podziać" a nie mamy jakichś super zasięgów🤷♂️ no a wiadomo, im więcej Nas tym lepiej 🙂
Jak nie da rady, nie ma najmniejszego problemu, po prostu zawsze warto zapytać to pytam🙂
Pozdro!
🇬🇧 Translate

1.0
@Darek,
Nie grałem od 16 miesięcy i już nie pamiętam. Niestety nie pomogę bo nie.mam nawet czasu pograć na mobilce.
🇬🇧 Translate

0.0
@Domin, nie ma problem, to co napisałem powinno chyba styknąć👍
🇬🇧 Translate

1.0
@Darek, @Wronek, z tego co wiem, Jussi ma specjalną wersję turniejową, m.in. ze stałym wiatrem w trybie treningu i logowaniem wyników do pliku.
Z pomysłów, to można by zrobić równoległy turniej mobile w oparciu o nasz system. Czyli w dziale Turnieje tworzymy specjalny turniej np. godzinny i w tym czasie każdy skacze na swoim telefonie i wysyła najlepsze skoki na stronę. Turniej mógłby być otwarty, tak w ramach pocieszenia dla nieobecnych na wydarzeniu. 🙂
Ew. mogłoby to być w ramach jakiegoś afterparty, wybiera się ktoś od nas?
🇬🇧 Translate

0.0
@Dawid, kurde, lokalizacja wymarzona, ale zachciało mi się w tym terminie finałów PP w siatkę w Krakowie😑
🇬🇧 Translate

0.0
@Dawid, jeżeli godzina będzie git - typu 20 albo 21 to ja chętnie z dala poskacze 👍
🇬🇧 Translate

0.0
@jcoob, fakt, lepiej pod tym względem być nie mogło. 😁 W sumie też moglibyśmy zorganizować kiedyś jakiś zlot. Najlepiej latem, żeby było łatwiej ruszyć dupę, a do Łodzi każdy miałby „blisko”. Na miejscu oczywiście turniej mobilny live na aktualnej skoczni LGP.
@KarolSternicki, myślałem, że będziesz, w końcu z Gdańska rzut beretem. 😂
🇬🇧 Translate
Page:
Reply
12