chyba wszyscy z nas maja wiecej czasu na skakanie kolo weekendu i ten podzial na pn-czw i piatek-niedziela skonczy sie tym ze zawsze w drugim bedzie wieksza frekwencja i poziom@Arek, z jednej strony racja, z drugiej jak pamiętam, często najciekawiej było głównie na początku konkursu i później się lekko dłużyło. Dwa rozstrzygnięcia w tygodniu mogłyby dodać nieco dynamizmu i urozmaicić turniej, a jeśli w pierwszej części tygodnia mamy mniej czasu, to mamy o 1 dzień więcej, niż w „konkursie weekendowym”. Z trzeciej strony, 3-4 dni może być za krótko na odpowiednie ogarnięcie skoczni dla mniej zaawansowanych, z czwartej i tak pewnie będzie skakać głównie stała, zaprawiona już w bojach ekipa. 😆
@Dawid, Twój sceptycyzm co do osobnego rankingu klasyków mnie nie przekonuje.. Wynikiem końcowym Pś byłby wynik końcowy bez względu na styl skakania. Ranking klasyków byłby czymś dodatkowym... Nazwijmy to nagrodą pocieszenia... Wydaje mi się, że i tak każdy będzie się bił o konkursowe zwycięstwo.... Co do drużyn są różne opcje.... styl dowolny, tylko klasyk, mix.
@Dawid, sam fakt, że tylu Was uważa to za dobry pomysł też coś znaczy, ja nie muszę mieć racji. 😀 Dlatego nie mówię nie. Co prawda w wynikach widać, kto skakał klasykiem, a tym samym kto „wygrał” w tym stylu, ale może jakbyśmy hucznie ogłosili osobny ranking, to też więcej ludzi by się skusiło. W końcu ranking klasyczny w rekordach wszedł latem, gdy i tak „nikt” nie skacze. Tylko czy wtedy organizujemy konkursy z samym klasykiem? Moim zdaniem warto, np. właśnie w tej drużynówce.
@Dawid, tworetycznie tak, ale w praktyce nie do konca tak to działa Panie Adminu że widać. Patrze sobie na wyniki chociażby z konkursu w 🇺🇸USA:
"DARIUSZ KLIMEK 166,41 m166,11 m 332,52 m"
choć mój 1 wpis pod konkursem "1 total na tablicy : 330.59m", na co Konrad odpowiada że 165+ klasykiem to już dużo🙂
A co do drużynówki, zawsze wszyscy możemy być w 1 drużynie jeśli to czysto for Fun😅
@Dariusz, a, bo pewnie latałeś tak i tak. Raczej mało kto jest taki wszechstronny i zazwyczaj każdy skacze swoim stylem. 😉
Myślę, że jakaś generalka drużynówki też będzie prowadzona.
@Arek, ten temat wymaga szerszej dyskusji 🙂 Pojawiło się sporo pomysłów na uatrakcyjnienie cyklu (konkursy stylem klasycznym, konkursy drużynowe, konkursy drużynowe wyłącznie klasykiem, dwie klasyfikacje, dwa konkursy na tydzień, etc.). Jest nad czym się zastanawiać. Zakładając, że chcemy rozegrać zawody na 22 skoczniach, to rozsądne byłoby wprowadzenie 5-6 konkursów stylem klasycznym. Wyobrażam sobie na przykład 4 konkursy indywidualne klasykiem i dwa drużynowe tym stylem. W tym momencie pytanie do wszystkich, a zwłaszcza do @Dawid, na jakich skoczniach chcielibyście poskakać klasykiem? 🙂 Generalnie myślę nad czymś takim: 22 konkursy z czego 18 indywidualnych, a cztery drużynowe (2 klasykiem i 2 stylem dowolnym). Podsumowując, mój pomysł to 14 konkursów indywidualnych dowolnym stylem, 4 konkursy stylem klasycznym oraz 4 drużynowe po dwa różnymi stylami. Oczywiście proporcje mogą być inne (na przykład mniej drużynówek lub więcej/mniej konkursów klasykiem), po prostu rzucam pierwszą propozycję 🙂
na jakich skoczniach chcielibyście poskakać klasykiem?@konradpindur, i to jest pytanie. 😅 Dlatego m.in. podoba mi się pomysł, żeby klasyka robić przy okazji drużynówki, odpadnie nam 1 dylemat. Zrobi się dodatkowo ranking indywidualny i mamy punkty do generalki. Ew. można by latać klasykiem tam, gdzie UWR jest już mocno wyśrubowany.
Co do liczby konkursów na tydzień, jeszcze może być taki model: 1 tydzień 2 konkursy – poniedziałek-czwartek na średniaku, piątek-niedziela na małej skoczni lub „małym średniaku”. Następny cały tydzień na mamucie, jako że są bardziej wymagające.
@Dawid, ja bym się skłaniał ku opcji skakania klasykiem tam, gdzie jest mocno wyśrubowany rekord. Jeśli chodzi o drużynówki, to ewentualny wymóg skakania klasykiem mógłby wywrócić ewentualne próby w miarę sprawiedliwego podziału na drużyny, ba, ja osobiście byłbym dla swojego teamu obciążeniem, bo nie umiem skakać klasykiem a na stronkę mam wrzucone całe zero skoków tym stylem😆 Taki więc jeśli mam się kompromitować, to może lepiej w indywidualu😆
Legend 2022-10-24, 11:34 UTC+2
Team A 2022-10-24, 18:38 UTC+2
Legend 2022-10-24, 20:22 UTC+2
Grand Champ 2022-10-24, 23:54 UTC+2
Legend 2022-10-25, 09:40 UTC+2
Grand Champ 2022-11-09, 14:22 UTC+2
Legend 2022-11-09, 23:20 UTC+2
Olympian 2022-11-10, 00:27 UTC+2
Legend 2022-11-10, 13:30 UTC+2
Legend 2022-11-10, 19:46 UTC+2