Podrzucam pod głosowanie 2 wersje rozgrywek:
- krótsza, start 1 grudnia, koniec 16 marca (15 konkursów)
- dłuższa, start 24 listopada, koniec 30 marca (18 konkursów)
Co do systemu rozgrywek to żadnych rewolucji nie przewiduję, zagramy stylem dowolnym, suma odległości z dwóch najdalszych skoków, konkursy losowane w sekwencji maluch-średniak-mamut (zaczniemy od malucha, żeby finał PŚ był na mamucie).
Jak macie jakieś pomysły, to piszcie śmiało, oczywiście w granicach możliwości technicznych stronki ;)
Jaką wersję zimowego PŚ gramy?Wybierz 1 odpowiedź do 17.11.2024, 12:00.
@jcoob, moim skromnym zdaniem żeby utrzymać prestiż rozgrywek to nie należy wprowadzać żadnych zmian - ewentualnie kosmetyczne - macie już temat przepracowany i przy formacie pucharu świata oraz letniego grand prix raczej nie ma co mieszać. Na nowości jest czas ewentualnie w sezonach zwanych tu ogórkowymi. 😋 Jesteśmy w większości w takim wieku, że borykamy się najbardziej z jednym problemem, a mianowicie z czasem - dlatego nie ma co skracać czasu na konkurs. Zresztą zostawiam to zagadnienie wyjadaczom a ja sam może się wypowiem dopiero po przeskakaniu całego sezonu, pozdrawiam wszystkich.
@jcoob, mam jedną sugestię, ale nie wiem czy jest ona możliwa z technicznego punktu widzenia. Mianowicie myślę o Turnieju Czterech Skoczni, który wliczałby się również do Pucharu Świata jak w prawdziwych skokach. Oczywiście u nas decydowałaby suma punktów za poszczególne konkursy, a nie noty czy metry.
Moim zdaniem jakaś (r)ewolucja by się jednak przydała. Poniżej podaję pomysły, jakie nasunęły się na przestrzeni ostatnich turniejów, i zapraszam do dyskusji.
1. Drużynówka
Wg mnie konieczność, jeśli chcemy zaktywizować nowych / mniej doświadczonych. Już sam udział to być albo nie być dla drużyny, co dodatkowo mobilizuje.
Imo w pierwszej kolejności powinniśmy się dobrać w 3 wg totalu i tego, kto z kim chce być. Do prawilnych czwórek robimy nabór z mailingu i newsa na głównej. Chętni nowi podają PB na 🇦🇺AUS, żeby ich wstępnie poprzydzielać. Następnie robimy konkurs pilotażowy i sprawdzamy, które drużyny mocno odstają i kto poleciał w kulki z udziałem. Potem ew. dodatkowe roszady i lecimy z pucharem.
Oczywiście byłaby też klasyfikacja indywidualna.
2. Turnieje specjalne
Coby urozmaicić nieco rozgrywkę, proponuję, aby co standardowy cykl maluch-średniak-mamut robić „przerwę” na tygodniowy turniej o innej formule.
(Nie) moje pomysły:
1. Mistrzostwa Polski na PC na 2 dodatkowych skoczniach z KŚ.
2. Turniej Czterech Skoczni na punkty (2 maluchy + 2 średniaki).
3. Mistrzostwa Świata w Lotach wg total length (2-3 mamuty).
4. Może coś na shorty lub inne pomysły.
Każdy z powyższych oprócz 1. byłby też zaliczany do klasyfikacji MPŚ.
3. Turnieje wspomagające
Jako że będę nieco przerabiał turnieje, to 1 skok będzie mógł być przypisany do wielu konkursów.
Można by robić takie „wspomagacze” konkursów głównych MPŚ:
1. Mistrz Dnia – chyba nie trzeba tłumaczyć, motywacja do codziennego grania i wrzucania.
2. Finał Zawodów – konkurs godzinny na godzinę przed zakończeniem głównego, coś jak namiastka trybu online.
3. Zawody Live – cotygodniowe spotkania „przy piwku” z rozgrywaniem skoczni pucharowej. Mamy tu sporą ekipę z Łodzi i okolic, więc może byliby chętni.
@konradpindur, ten sam pomysł na myśl mi przyszło było by super i też żeby ten TCS był w krótkim odstępie czasowym. Żeby to jak najbardziej przypominało realny sezon.
@Dawid, no i to są właśnie bardzo fajne pomysły na zmiany kosmetyczne - zostaje walka na odległości czyli tłuczenie rekordów - to jest najważniejsze, zostaje cel nadrzędny czyli puchar świata a turnieje typu TCS czy MŚ w lotach byłyby świetnym urozmaiceniem. Z drużynówka też warto by było spróbować choć tu możemy natrafić na kilka problemów .
@Pawciol87, no też tak uważam - fajnie by było zagrać TCS w tym samym czasie co prawdziwy trwa - po trzy dni na każdą skocznie w okresie od świat do trzech króli np.
@Dawid, podoba mnie sie😀 MŚ w lotach można by zagrać 4 mamuty jednocześnie - w realu są 4 serie. Co do konkursu w ostatniej godzinie to tylko mam wątpliwości czy nie będzie „kiszenia” skoków żeby zrobić wrzutkę pod sam koniec
@jcoob, albo na jednej skoczni cztery skoki liczone na MŚ w lotach.
@jcoob, TCS też by był fajny na odległości - suma ośmiu skoków. Ale to już szczegół bo nie wiem jak to od strony technicznej wygląda. I w sumie to 3 dni na skocznie w okresie świątecznym może być mało trochę.
@KarolSternicki, w sumie teraz się zacząłem zastanawiać, czy będę miał wystarczającą motywację, żeby grać konkurs na punkty. No chyba ze zagramy 🇮🇹ITA😆
Legenda 10.11.2024, 13:11
krótką - 15 konkursów0–
długą - 18 konkursów8jcoob, Darek, KarolSternicki, Pawciol87, DawidMeus, Kris, kuhmeel, pawel99970
Kadra A 10.11.2024, 14:25
Olimpijczyk 10.11.2024, 15:02
Legenda 10.11.2024, 21:34
Skoczek 11.11.2024, 16:02
Kadra A 11.11.2024, 17:07
Legenda 11.11.2024, 19:58
Kadra A 11.11.2024, 20:18
Legenda 11.11.2024, 20:44
Kadra A 11.11.2024, 21:19